Je winkelwagen is momenteel leeg!
FAQs
Waar haalt het systeem de nodige data?
Het systeem kan data realtime binnenhalen van je slimme meter (P1). Er kunnen CT-klemmen gebruikt worden op bepaalde kringen in de zekeringkast, individuele gebruikers kunnen uitgelezen worden via smart plugs of de diverse integraties met witgoed. De omvormer van zonnepanelen kan lokaal gekoppeld worden via het netwerk (Modbus of API) en ook data van je laadpaal of elektrische auto kan gebruikt worden. We proberen steeds data lokaal te halen en te houden zodat de afhankelijkheid van diverse cloudplatformen en apps minimaal blijft.
Verder zijn er integraties met diverse online platformen om voorspelling te doen van de opbrengst van je zonnepanelen, de CO2 intensiteit van de electriciteit die je afneemt. Als kers op de taart is er ook onze eigen integratie die alle info over energieprijzen, contracten en distributeurs omvat door informatie op te halen bij de Vreg, Fluvius, de CeWape en ENTSO-e. Geef eenmalig je postcode in, kies je leverancier en contract en GO!
Wat voorzien jullie om dit mogelijk te maken?
We voorzien een Home Assistant mini-PC op je thuisnetwerk en koppeling met je slimme meter. Standaard voorzien we ook Zigbee voor slimme stekkers. De koppelingen met je eventuele zonnepanelen, thuisbatterij, laadpaal en andere grote verbruikers worden standaard mee voorzien. Zie ook diensten.
Heb ik zonnepanelen en een batterij nodig om te profiteren van dit systeem?
Nee, het kan ook zonder! Door gebruik te maken van slimme sturingen in combinatie met een dynamisch energietarief kun je ook besparen. Daarnaast merken we dat het gedetailleerd in kaart brengen van de verschillende gebruikers automatisch leidt tot een aanzienlijk lager verbruik en bewuster omgaan met energie.
Is een analyse van mijn energieverbruik ook de moeite als ik in een klein appartement woon?
Hoe groter het verbruik, hoe meer er te besparen valt uiteraard, maar bewust omgaan met energie levert flinke besparingen op in elke situatie.
Kan je een verwarmingstoestel eigenlijk slim maken? Dat moet toch warmte geven als ik het vraag?
Voor toestellen zoals een boiler of een zwembadwarmtepomp is dit vrij eenvoudig. Deze apparaten behoren tot wat we “deferrable loads” noemen: verbruikers waarvoor het niet uitmaakt op welk moment van de dag ze werken. Hierbij zorgen we er gewoon voor dat ze de benodigde uren draaien op de meest voordelige momenten qua energieprijzen.
Verwarming en koeling van ruimtes werkt anders.
Traditioneel worden verwarmingssystemen aangestuurd door een slimme thermostaat die alleen rekening houdt met de gewenste temperaturen op bepaalde tijdstippen, bijvoorbeeld via een weekprogramma of op basis van gebruikspatronen.
Wanneer we het over “slim” hebben, bedoelen we dat we de functionaliteit en comfortniveaus behouden, maar tegelijkertijd optimaal rekening houden met energieprijzen en de opbrengst van je zonnepanelen. Je gebouw fungeert in dit geval als een thermische batterij. In de praktijk betekent dit dat je warmtepomp bijvoorbeeld niet om 7 uur aanspringt en tot 8 uur verwarmt, omdat de energieprijzen op dat moment vaak pieken. In plaats daarvan wordt de opwarmperiode vervroegd, zodat je kunt profiteren van lagere tarieven. Dit vereist geavanceerde berekeningen om ervoor te zorgen dat je comfort niet wordt aangetast, terwijl je energiekosten worden geminimaliseerd.
Voor mensen geinteresseerd in de wiskunde die hier achter zit :
Dit model beschrijft hoe de temperatuur binnen een gebouw voorspeld kan worden op basis van externe factoren en hoe een “deferrable load” zoals een warmtepomp het gebouw slim kan verwarmen of koelen.
Uitleg van de vergelijking:
- ( T_{in}^{pred}[k+1] ): De voorspelde binnentemperatuur voor de volgende tijdstap.
- ( P_{def}[k] ): Het vermogen van de deferrable load op tijdstip ( k ).
- ( \alpha_h ): De verwarmingssnelheid in graden per uur.
- ( \gamma_c ): De koeleffectiviteit per graad verschil.
- ( T_{out}^{fcst} ): De voorspelde buitentemperatuur.
Het model houdt rekening met de effecten van de buitentemperatuur, het vermogen van de warmtepomp en gebruikt het gebouw als een thermische batterij om energieverbruik te optimaliseren zonder comfort in te leveren.
Moet ik dan de ganse dag bezig zijn met mijn verbruik, apps en dashboards in de gaten houden?
Nee, we zetten maximaal in op automatisatie. Je zult bijvoorbeeld wel zelf een wasje moeten klaarzetten of de stekker je auto in de laadpaal moeten steken, maar het starten op het juiste moment en het laden aan het juiste vermogen zal automatisch gebeuren. Verbruikers waarbij het niet echt uitmaakt wanneer ze draaien, hoef je je niets meer van aan te trekken (bijvoorbeeld de waterboiler). Verder leert het systeem van je verbruikspatronen en maakt het gebruik van lineaire analyse om deze automatiseringen zo optimaal mogelijk in te plannen voor maximale besparing.
Wat als de electriciteit uitvalt?
Alle meet- en regeltoestellen worden voorzien om na een stroomonderbreking weer normaal te functioneren.
Wat is het verschil tussen jullie diensten en deze van mijn energieleverancier?
Enkele energieleveranciers bieden inmiddels ook apps en diensten aan om toestellen slim aan te sturen. Hierbij word je wel afhankelijk van die energieleverancier. Ons systeem werkt volledig autonoom en zal dus ook blijven werken als je van leverancier verandert.
Hoe werkt een dynamisch contract?
Enkele Belgische energieleveranciers bieden een dynamisch contract aan waarbij je verbruik per kwartier wordt afgerekend tegen de op dat moment geldende marktprijzen. Bij de afrekening komen daar nog BTW, transport (capaciteitstarief), accijnzen en een marge bij die per leverancier kan verschillen. De data wordt door het systeem ingelezen van het Europese transparantiesysteem ENTSO-E (bijvoorbeeld). De prijzen voor de volgende 24 uur worden per uur gepubliceerd. Een voorbeeld van zo’n prijsgrafiek zie je hieronder. Op momenten met veel zon en/of wind kunnen deze zeer laag, tot zelfs negatief zijn. De prijzen in de grafiek zijn de nettoprijzen, die krijg je ook als injectievergoeding voor de teruggeleverde elektriciteit. De aankoopprijs (wat je afneemt van het net) zal iets hoger liggen. In dit voorbeeld komt 7,2 cent/kWh netto overeen met 15,42 cent/kWh aankoopprijs (leverancier ENGIE, april 2024, Antwerpen, capaciteitstarief 2500W), zie ook de grafiek op de demo site. Het predictiemodel gebruikt deze exacte prijzen voor afname en injectie om je verbruik, injectie, en laad/ontlaad momenten van je batterij optimaal in te plannen.
Hoe werkt energiedelen?
Recent is het mogelijk geworden om opgewekte elektriciteit te delen of te verkopen aan een andere gebruiker of aan jezelf (bijvoorbeeld voor een tweede verblijf of een andere vestiging van je bedrijf). Onze sturings- en voorspellingsmodule is hierbij van grote waarde omdat de opgewekte energie binnen hetzelfde kwartier aan de andere kant verbruikt moet worden. Als beide locaties zijn uitgerust met onze module, wordt de geรฏnjecteerde energie van de producerende kant beschouwd als zonneopbrengst aan de ontvangende kant. Dankzij ons model krijg je dag-vooruit voorspellingen, waardoor je aan de ontvangende kant apparaten efficiรซnt kunt aansturen en aan de producerende kant rekening kunt houden met deze gegevens bij de planning en optimalisatie.
Meer info over energiedelen bij Fluvius
Wordt er rekening gehouden met EPC-waarden?
Uiteraard zal hoe goed je woning of bedrijf geรฏsoleerd is weerspiegeld worden in je verbruiksgegevens. Het model zal zich hier dus automatisch aan aanpassen.
Ik hou graag een persoonlijk contact voor opvolging. Is dit mogelijk?
We voorzien opvolging na plaatsing. Dit kan indien gewenst automatisch vanop afstand of je kan ervoor kiezen ons persoonlijk te contacteren en eventueel toegang vanop afstand open te zetten. Voor aanpassingen aan de thuissituatie kun je ofwel gebruik maken van pakket credits of kiezen voor een all-in support optie (zie prijzen).
Ik heb nog geen “slim” witgoed (vaatwas, wasmachine, droogkast) met wifi, hoe werkt het dan?
Als je geen slimme witgoedapparaten met wifi hebt, werkt het systeem als volgt:
Je krijgt meldingen op je smartphone met de beste tijden om je apparaten aan te zetten. Als je niet thuis bent, kun je de uitgestelde startfunctie van je apparaten gebruiken. Wil je geen meldingen ontvangen? Dan kun je deze informatie ook terugvinden op het dashboard.
Verbruikt dat niet veel, zo een stuurmodule?
We plaatsen een kleine PC op je netwerk die 24/7 zal operationeel zijn. We kozen echter voor een zuinig toestel dat ongeveer 5 Watt verbruikt (~45kwh per jaar) ofwel een kleine 10โฌ per jaar aan de huidige electriciteitsprijzen). Slimme Zigbee stekkers die energie meten voegen daar minder dan 1 Watt per stuk aan toe. Met andere woorden te verwaarlozen als je vergelijkt met de besparingen die je kan realiseren.